In Blogposts, Featured

Wat is Shopping Tomorrow? 

Shopping Tomorrow is een digitaal onderzoeksplatform voor alle e-commerceprofessionals. Het platform is in 2013 opgericht door Thuiswinkel.org en wordt momenteel ondersteund door meer dan twintig Nederlandse bedrijven en belangenorganisaties. Shopping Tomorrow verkent, onderzoekt en draagt bij aan de transformatie van B2C en B2B retail. Het platform brengt e-commerceprofessionals samen, met als doel inzichten te leveren voor de branche. 

Expertgroep Marketplaces 

Ieder jaar zijn er verschillende expertgroepen die onderzoek doen naar verschillende topics in de e-commerce markt. Zo is onze CCO, Emile Valkestijn, voorzitter van de expertgroep Marketplaces binnen Shopping Tomorrow. Samen met DPD staat 10XCREW aan de leiding van het onderzoeksprogramma over marketplaces. De expertgroep Marketplaces was in 2018-2019 gericht op het starten op marketplaces, in 2019-2020 is de ambitie om bedrijven naar een hoger niveau te tillen. 

De onderzoeksvraag luidde: “Wat is ervoor nodig om je als fabrikant/merk goed te kunnen positioneren op marketplaces zoals Amazon en bol.com.” 

Om deze vraag te beantwoorden zijn er verschillende vragen geïdentificeerd en beantwoord door experts, afkomstig van 25 verschillende bedrijven (waaronder Heineken en FrieslandCampina). In de adviestool van Shopping Tomorrow wordt antwoord gegeven op de meest gestelde vragen. Hieronder lees je een aantal voorbeelden van deze vragen de antwoorden hierop. 

Hoe kan ik mijn merkbeleving op een marktplaats vormgeven?

Als merk moet je o.a. in controle zijn van je eigen branding, content, aangeboden assortiment en prijsstelling, om zo een goede merkbeleving te creëren. Het vormgeven van de merkbeleving op een marketplace begint al bij het bepalen op welke marketplaces je als merk wilt verkopen. Het bepalen van het assortiment, gebruik van je eigen product (branded) content zijn hierbij cruciaal om te zorgen dat producten worden weergegeven zoals jij dat wil. Verder zijn er meerdere opties mogelijk om je merk op het platform zichtbaarheid te geven die seller overstijgend zijn zoals: branded pages; display ads; platform search. Daarnaast kunnen advertentiemogelijkheden buiten de platforms ook bijdragen aan een juiste merkbeleving, denk hierbij aan Google Search en social media.

Hoe bepaal ik het juiste assortiment?

Wat je precies moet gaan aanbieden is afhankelijk van het doel dat je hebt. Daarnaast bestaan er enkele restricties vanuit marketplaces zelf. Zo wilt Zalando vooral nieuwe artikelen en ben je bij bol.com gebonden aan bepaalde productcategorieën en afmetingen. In onderstaande tabel staan een aantal mogelijke doelen geformuleerd, deze zijn gekoppeld aan het assortiment dat hier het beste bij past.

Meer lezen? 

Lees meer over de 25 meest gestelde marketplace vragen op de website van Shopping Tomorrow. Hier kun je op je gemak alle vragen en antwoorden terugvinden en je kennis op het gebied van marketplaces uitbreiden.  

Contact

Wilt u meer informatie over het verkopen via bol.com of andere marketplaces? Of geheel vrijblijvend van gedachte wisselen? Wij helpen u graag verder! Neem gerust contact met ons op.

Recent Posts
Geverifieerd door MonsterInsights