In Blogposts, Featured

In de tweede aflevering van KennisDelers delen Emile Valkestijn (CCO bij 10XCREW) en bol.com business analist Joost Legebeke een aantal tips & trics rondom data-gedreven groeien op bol.com.

Dit is een onderwerp waar wij bij 10XCREW erg veel aandacht aan besteden. Wanneer jij als partner in staat bent data goed te gebruiken, wordt je zichtbaarder voor de klant en ga je dus meer verkopen. “We zien dat partners die actief met conversie en klantbezoekdata aan de slag gaan, twintig tot dertig procent meer groei ervaren ten opzichte van partners die hier geen gebruik van maken”, zegt Joost Legebeke in de KennisDelers aflevering.

4 bruikbare tips

Emile en Joost vertellen aan de hand van vier verschillende stappen, hoe bedrijven hun aanbod kunnen verbeteren:

Stap 1: Welke artikelen ga je verbeteren? Waar zit potentie in?

Stap 2: Begrijp de klantreis, wat is de ervaring van de klant?

Stap 3: Verbeter het productaanbod.

Stap 4: Meet het effect en wat kun je daar van leren?

Welke artikelen kunnen nu het beste verbeterd worden? Wanneer je als verkoper honderden of misschien wel duizenden producten in je assortiment hebt, is het misschien lastig te bedenken waar je moet beginnen. Elk artikel kan misschien wel een beetje verbeterd worden, maar interessanter is: waarmee kun je het meeste impact behalen? Om antwoord te geven op deze vraag hebben wij een handige matrix gemaakt.

De matrix bestaat uit twee onderdelen, namelijk: klantbezoeken en conversie. Aan de ene kant zie je veel of weinig klantbezoeken en aan de andere kant een lage of hoge conversie. Met behulp van deze matrix verdelen wij het assortiment van onze klanten in vier verschillende categorieën:

Laaghangend fruit (linksboven): Veel klantbezoeken, lage conversie

Bij laaghangend fruit wordt gekeken hoe de conversie verhoogd kan worden. Dit wordt gedaan door het verbeteren van productinformatie als de titels, omschrijvingen en eventueel afbeeldinge of video’s toe te voegen. Ook is logistiek via bol.com een goede manier om de conversie te verhogen.

Hart (rechtsonder): Hoge conversie, weinig klantbezoeken.

Bij het hart moet worden gezorgd dat het aantal klantbezoeken verhoogt wordt. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door een zoekwoordenonderzoek uit te voeren en veel gezochte termen in de titels te verwerken. Het gebruikmaken van de marketingmogelijkheden die er zijn binnen bol.com is ook een goede manier om meer klantbezoeken te krijgen.

Vraagteken (linksonder): Weinig klantbezoeken, lage conversie

Wanneer artikelen een lage conversie en weinig klantbezoeken hebben, dan is onze eerste stap het verbeteren van productinformatie. Zorg er eerst voor dat de conversie omhoog gaat, zodat je het maximale uit klantbezoeken kunt halen.

Bestsellers (rechtsboven): Hoge conversie, veel klantbezoeken

De best verkochte producten worden rechtsbovenin de matrix geplaatst. Ook wanneer de conversie en de klantbezoeken hoog zijn, zijn er zeker nog punten die verbeterd kunnen worden bij dit soort producten. Je moet als verkoper altijd scherp zijn op trends en ontwikkelingen, zodat je zo goed mogelijk kunt inspelen op de wensen van de klant.

In de aflevering lopen Emile en Joost uitgebreid door deze stappen heen en vertellen zij wat er precies bij elke stap komt kijken. Waar moet je allemaal rekening mee houden? Hoe analyseer je de data? Hoe koppel je acties aan bepaalde data? Dit zijn allemaal relevante vragen die Emile en Joost voor jou beantwoorden, zodat ook jij succesvol kunt verkopen op bol.com. Bekijk de volledige aflevering op https://partnerplatform.bol.com/publicaties/kennisdelers-hoe-groei-je-op-basis-van-data.

Contact

Wilt u meer informatie over het verkopen via bol.com of andere marketplaces? Of geheel vrijblijvend van gedachte wisselen? Wij helpen u graag verder! Neem gerust contact met ons op.

Recent Posts
Geverifieerd door MonsterInsights